Hvor kan man oppleve nordlyset?

Nordlyset, eller aurora borealis, er fenomener som kan observeres på den nordlige halvkule over 55 grader nord. Nordlysbeltet strekker seg fra Lofoten i sør til Nordkapp i nord. 

Bardufoss-regionen ligger i hjertet av nordlysbeltet og er regnet som et av de beste stedene i verden for å observere nordlyset. Regionen er lett tilgjengelig fra Oslo Lufthavn Gardermoen eller med buss fra Tromsø og Narvik.

Print_Matte-0490-sq-scaled.jpg

Hva er nordlys og hvordan ser det ut?

Nordlyset, også kjent som som polarlys og aurora borealis, er naturfenomener som oppstår på den nordlige halvkule. Fenomentet oppstår når ladde partikler, slynget ut fra solens overflate, treffer jordens magnetfelt med solstormer. Magnetfeltet leder partiklene rundt nord- og sørpolen i sirkler, og når de ladde partiklene treffer jordens atmosfære frigjøres energi som skaper de fantastiske lysshowene vi kan observere på himmelen. 

Nordlyset kommer i mange forskjellige former og farger, og det beveger seg og endrer farge og form hele tiden. Det kan ses som flakkende gardiner, bevegelige bånd eller som rullende skyer. Fargene er stort sett nyanser av grønn, men i perioder hvor nordlyset er svært aktivt kan også en stripe av rosa ses. Av og til «eksploderer» det i en krone og stråler i alle retninger med et storstlått show i grønt, lilla, hvitt og rosa. 

Nordlys.jpg

Når kan du observere nordlyset?

Nordlyset kan oppstå på alle mørke kvelder og netter i Bardufoss-regionen. September og mars er regnet som høysesong for nordlys, men nordlyset kan observeres gjennom hele vintersesongen (september til mars). Om man kan se nordlyset avhenger i stor grad av været, og kun klarvær gjør det mulig å potensielt observere nordlyset. Selv om mørketiden sørger for lange netter og mørke dager i regionen, er nordlyset oftest å se etter kl. 18. Høyest nordlysaktivitet er det vanligvis mellom kl. 18 og 01. 

Vi anbefaler at du tar hensyn til lysforurensning når du planlegger nordlysturen: nordlyset kan best observeres med liten eller ingen lysforurensning. Vi anbefaler også en god dose tålmodighet når du har som mål å observere nordlyset. Sett gjerne av et par dager for å maksimere sjansene for å observere fenomenet.

Les mer om